Aankoop

Een huis kopen

Bij de verkoop van uw bestaande woning twijfelt u er niet aan dat het verstandiger is een makelaar in de arm te nemen. Maar waarom niet bij de aankoop van uw nieuwe woning. Als koper is het vaak liefde op het eerste gezicht bij een woning. Alleen kunt u daardoor wel eens te snel over bepaalde aspecten heen stappen.

Minor Makelaardij-makelaar laat niet alleen z'n hart spreken maar ook z'n hoofd. En onderhandelt net zo lang tot de prijs naar realistische proporties is teruggebracht. U zult niet de eerste koper zijn die duizenden of zelfs tienduizenden euro's bespaart. De kosten van aankoopbegeleiding verschillen al naar gelang onze dienstverlening. Neem daarom vrijblijvend contact op met ons voor een goede indicatie van de kosten.

Onze activiteiten als aankoopmakelaar

 • Begeleiden bij bezichtigingen.
  Wat zijn de positieve punten van uw aanstaande woning? En wat zijn eventueel de minder aantrekkelijke kanten die u zeker moet meenemen in uw bod?
 • Inspecteren van de bouwkundige staat.
  Een woning kan er op het eerste gezicht goed uitzien. Maar hoe zit het met eventuele gebreken die veel minder snel zichtbaar zijn.
 • Bepalen van de reële marktwaarde.
  Een vraagprijs is maar zelden representatief voor de marktwaarde. Met onze kennis van de regionale woningmarkt kunnen we precies inschatten hoeveel speelruimte u heeft in uw bieding.
 • Voeren van de onderhandelingen.
  Het hoort bij een woning kopen. Minor Makelaardij neemt u die zorg graag uit handen.
 • Juridische ondersteuning bieden.
  Er komt veel kijken bij de koop van een woning. Ook juridische aspecten. Minor Makelaardij is thuis in het jargon van de wetboeken en de regels. U heeft er een betrouwbare vraagbaak aan.
 • Adviseren van A tot Z.
  In elke fase van het aankooptraject staat u er niet alleen voor. Eén telefoontje, sms'js of mailtje en u heeft antwoord op uw vragen.

Het proces van aankopen

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis en het nemen van financiële beslissingen. Minor Makelaardij heeft voor u op een rij gezet welke stappen er in zo'n proces in het algemeen voorbij komen:

U bent geïnteresseerd en wilt deze woning bezichtigen. Neem dan contact op met Minor Makelaardij voor het maken van een afspraak. Zo kunt u kennismaken met de woning en eventuele vragen stellen. Tijdens deze bezichtiging zullen wij u alle informatie geven over de woning en de omgeving.

Nadat u de woning heeft bekeken, weet u of deze woning is wat u zoekt. Wij horen graag wat u van de woning vind zodat we de verkoper op de hoogte kunnen brengen van uw reactie. Indien u vragen heeft of meer wilt weten, kunt u altijd bij ons terecht. Als u interesse heeft in de woning kunt u voor een tweede keer bezichtigen - eventueel met uw aankoopmakelaar - of een bod uitbrengen.

Minor Makelaardij biedt naast de diensten in woningmakelaardij, bedrijfsmatig onroerend goed en taxaties, financieel advies aan. Wij bieden deze mix van diensten onder één dak aan om u te ontzorgen. Er komt immers al genoeg kijken bij het kopen van een huis en het nemen van belangrijke financiële beslissingen.

Wat kan en wil ik per maand betalen? Welke hypotheekvorm is voor mij geschikt? Hoe verhouden de woonlasten zich tot mijn financiële situatie? Wat gebeurt er als ik langdurig ziek word? Of werkloos? Hoe ziet mijn situatie er over tien jaar uit? En hoe zit het als mijn partner komt te overlijden? Zo maar een aantal vragen die tijdens een adviesgesprek bij ons ter sprake kunnen komen.

Uw adviseur bespreekt niet alleen de beste hypotheekoplossing met u, maar maakt desgewenst een compleet financieel plan zodat wij u in uw gehele financiële traject kunnen adviseren. U kunt er van op aan dat ons advies 100% onafhankelijk is. Wij doen zaken met alle grote geldverstrekkers en verzekeraars. Hierdoor kunt u ervan op aan dat wij de best passende oplossing kunnen selecteren tegen de meest aantrekkelijke rente en voorwaarden. We plannen graag een kosteloos eerste advies in om uw korte én lange termijn wensen en verwachtingen te bespreken.

Nu u weet wat u wilt en kunt uitgeven aan deze woning, is het verstandig - voordat u een bod uitbrengt - de woning ook door deskundigen te laten beoordelen. Tijdens het proces van aankoop kan de woning geïnspecteerd worden door een bouwkundige. Verborgen gebreken kunnen door de keuring vóór de aankoop gesignaleerd worden. Minor Makelaardij raadt klanten aan de bouwkundige keuring uit te laten voeren door een gecertificeerd bouwkundig adviesbureau.

Waar een bouwkundige keuring in niet alle gevallen verplicht gesteld wordt door banken, geldt dit wel voor een taxatierapport. De hypotheekverstrekker wil namelijk zekerheid hebben over de waarde van de woning dat als onderpand geldt voor de te verstrekken hypotheek. Een taxatie kan door de desbetreffende hypotheekverstrekker worden bemiddeld, maar u bent vrij in de keuze voor het inschakelen van een taxateur. Er geldt alleen één regel: uw eigen aankoopmakelaar is betrokken als uw adviseur voor de aankoop van de woning.

Hij mag om deze reden geen taxatierapport opstellen voor de financieringsaanvraag van de woning. Dit geldt ook voor de verkoopmakelaar. Dit taxatierapport dient dus door een onafhankelijke derde partij te worden opgesteld. Het taxatierapport geeft slechts een globaal inzicht in de bouwkundige staat en de onderhoudstoestand van de woning. Uw taxateur zal u indien nodig adviseren om een nader bouwkundig onderzoek uit te laten voeren.

U heeft interesse in de woning en wilt een bod uitbrengen. Neem contact met ons op om te vernemen of er momenteel geen optie op de woning rust. Zo niet, ontvangen wij graag uw bod – al dan niet via uw aankoopmakelaar. U kunt uw bod telefonisch of schriftelijk uitbrengen. Aangezien Minor Makelaardij voor de verkopende partij optreedt, kunt u via de Minor Makelaardij- makelaar een reactie verwachten in de vorm van een tegenbod, acceptatie of afwijzing.

Bij het uitbrengen van een bod moeten ook andere voorwaarden aangegeven worden. Denk bijvoorbeeld aan de gewenste overdrachtsdatum, het voorbehoud financiering (en tot welk bedrag) of het meeverkopen van goederen die ter overname worden aangeboden.

Wanneer uw bod is geaccepteerd door de verkoper van de woning, zal Minor Makelaardij het koopcontract opmaken en na het ondertekenen van de koopovereenkomst voorbereidingen treffen voor de overdracht bij de notaris. Op basis van de koopakte zal de notaris de akte van levering opstellen. De koper mag de notaris uitkiezen waar de overdracht plaats zal vinden.

En als het anders loopt

Om verschillende redenen kan bovenstaand proces afgebroken worden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende redenen: na een eventuele bezichtiging blijkt dat de woning toch niet aan uw wensen voldoet, loopt de onderhandeling spaak of krijgt u de financiering niet rond. En dan?

De zoektocht naar uw droomhuis wordt waarschijnlijk voortgezet. Als u geen geschikte woning in de portefeuille van Minor Makelaardij vindt, kan Minor Makelaardij als aankoopmakelaar optreden om u in uw koop te begeleiden. De Minor Makelaardij aankoopmakelaar is een specialist op het gebied van onderhandelen waardoor de beste prijs wordt onderhandelt voor uw droomhuis. Bovendien zal de Minor Makelaardij aankoopmakelaar alle juridische aspecten van de woning onderzoeken en u begeleiden in het gehele proces door onder meer advies te geven voor een bouwkeuring en milieuonderzoek maar ook controle uitvoeren van het bestemmingsplan.